Home » Бабец театар со „Бременските музиканти“ на фестивалот „Игор Маџиров“

Бабец театар со „Бременските музиканти“ на фестивалот „Игор Маџиров“

by culturalchat

Под мотото „Ослободи ја својата фантазија“, од 27 до 30 септември се одржува второто издание на Интернационалниот фестивал на детски театри „Игор Маџиров“ чија програма годинава е посветена на малите театарски форми.

На истиот денес со почеток од 17 часот,на сцената на Театар за деца и младинци – Скопје, ќе биде изведена претставата „Бременските музиканти“ на Театарот „Бабец“ од Битола. Се работи за драмска, играна претстава (5+) во режија на Васко Мавровски. Автор: по мотиви на истоимената бајка од браќата Грим. Сценографија: Васко Мавровски, Цветан Јовановски, светло: Игор Мицевски, костими, тон, избор на музика: Васко Мавровски. Во претставата играат:Јулијана Мирчевска, Николче Пројчевски, Петар Спировски, Живко Борисовски, Катерина Аневска.

Ова е нова визуелизација на познатата бајка од браќата Грим.

„Основната причина за која се одлучивме да ја поставиме оваа претстава е суровоста и „збунетоста“ на човекот кон животните, природата и кон останатите од неговиот род, нереалните очекувања и желбата за владеење со се’ од една страна и желбата на животните односно на сите живи суштества за слободен избор, благосостојба и подобар живот. Актерската игра е исполнета со многу танци, комични сцени, класична музика преработена во модерен призвук надополнета со нови визуелни решенија и магични ефекти за ново незаборавно доживување на децата“, истакнуваат од Бабец театарот.

Фестивалот „Игор Маџиров“ беше отворен со претставата „Роња, ќерката на ограбувачот“, а на истиот ќе се прикажат и : „Шума од песни“ на Институтот „Кускус“, арт-продукција, од Љубљана, Словенија, „Ова сум јас“ на Театарот „Поко локо“ од Загреб; „Момчето со куферот“ на Мал театар „Душко Радовиќ; „Пинокио и Црвенкапа во потрага по Аладиновата ламба“ во продукција на Албанскиот театар за деца и младинци; „Среќна куќичка“ на гостите од Градскиот куклен театар од Риека, Хрватска; „Бамби“ на Театарот за деца и младинци од Крагуевац и претставата „ERROR 404“ во изведба на „Ангелес де трапо“ од Малага, Шпанија.

На  Фестивалот, покрај „Гран при“, ќе бидат доделени и: награда за најдобра режија, две актерски награди, награда за сценографија, награда за коситмографија и специјална награда. Стручното жири е во состав: режисерот Тин Грабнар од Словенија, претседател, и членовите: актерот Драган Довлев, актуелен претседател на Советот на Фестивалот, и Миливоје Млаѓеновиќ, театролог и поранешен директор на „Стериин театар“. Новитет за оваа година е што ќе биде воведено и детско жири кое ќе има задача да ја оцени и да ја награди најдобрата претстава на Фестивалот по свој избор.

Претставите на Фестивалот, кој се реализира со поддршка од Министерството за култура, ќе се изведуваат на сцените на: ТДМ, Театар „Комедија“, МНТ, Албански театар за деца и млади.

 

 

 

 

Related Articles