Home » Битолскиот музеј дел од интерактивната мапа на пристапни музеи на Балканот

Битолскиот музеј дел од интерактивната мапа на пристапни музеи на Балканот

by culturalchat

Битолскиот Завод и Музеј е дел од интерактивната мапа на пристапни музеи на Балканот. Имено како дел од регионалниот проект „Подобрување на пристапноста до музеите на Балканот за лицата со попреченост“, беше промовирана Мапата на достапни музеи, галерии и историски локалитети.

Map of accessible museums, galleries and historical sites

Во екипата на овој проект, покрај Аида Вежиќ, Аида Миа Алиќ, Жељка Сушиќ, се вклучени македонските стручни лица Јове Парговски и Ирена Ружин од НУ Завод и Музеј Битола. Интерактивната мапа содржи околу 50 музеи, галерии и историски локалитети од различни балкански земји. Таа има за цел да промовира пристапни практики на културни институции и локации на наследство за лицата со посебни потреби. Мапата на пристапни музеи, галерии и историски локалитети е прва мапа од ваков вид.

Секој музеј, галерија или локација е претставен во формат на лична карта што ги содржи најважните информации за архитектурата, комуникацијата, содржината која покрај основните информации нуди и информации важни за секој посетител, особено за лицата со попреченост. Истражете ја картата со кликнување на следниот линк:

https://accessible.bmuseums.net/

Преку оваа мапа, заинтересираните посетители можат лесно и брзо да дознаат повеќе за нивната физичка, содржинска и програмска пристапност пред да одат да ги посетат културните институции или историските локалитети: дали музејот, галеријата или локалитетот има паркинг за лица со попреченост, пристапен влез и тоалет, дали нуди пристапна содржина во аудио и видео формат, на брајово писмо или знаковен јазик, како и разни активности наменети за оваа категорија посетители се само некои од информациите достапни на оваа мапа.

Веб-страницата „Мапа на пристапни музеи“ е креирана според принципите на универзален дизајн, со што се обезбедува поедноставен и попристапен пристап до содржината за сите категории посетители. Дизајнирана е така да може постојано да се надополнува со нови информации за пристапните музеи и историски локалитети и нивната содржина преку онлајн формуларот.

Покрај Мапата, како дел од овој проект беше креирана и електронска публикација на пристапни музеи, која вклучува лични карти на музеи и галерии на членовите на Балканската мрежа на музеи. Публикацијата за членовите на Мрежата е дополнителен медиум за промоција на достапни содржини и музејска работа за лицата со попреченост.

„Читајќи ја публикацијата, заклучуваме дека музеите во регионот во последниве години развија свест за тоа како да ги направат своите простори, услуги и програми што е можно подостапни, достапни и разбирливи за различни групи посетители. Веруваме дека списокот на музеи ќе се прошири во иднина“,  напиша во воведот на публикацијата м-р Жељка Сушиќ од Тифлолошкиот музеј од Загреб.

Мапата и електронската публикација формираат еден вид целина, која прикажува податоци за различни посетители и публика, како во виртуелниот свет, така и во музејските изложби.
„Со мапата и објавувањето сакавме да ги консолидираме достапните податоци за достапни музејски услуги и инклузивни музејски активности. Се надеваме дека овие промотивни материјали ќе ги инспирираат и другите музеи, галерии и археолошки локалитети да го направат првиот чекор за зголемување на пристапноста и вклученоста во нивните институции“, рече раководителот на регионалниот проект „Подобрување на пристапноста на музеите на Балканот за лицата со посебни потреби. “, музејски советник и историчар на уметност од Роднокрајниот музеј на Књажевац, Милена Милошевиќ Мициќ.

Проектот се спроведува во партнерство со Балканската мрежа на музеи, а е финансиран од Амбасадата на Соединетите Американски Држави во Белград преку Програмата за мали грантови за алумни.

 

Related Articles