Home » Битолчанецот Кристијан Танчевски настапи на Фестивалот на монодрама

Битолчанецот Кристијан Танчевски настапи на Фестивалот на монодрама

by culturalchat

На Новата сцена во Центарот за култура беше изведена монодрамата „Кога цветаа тиквите“, НУ Народен Театар – Битола. Истата е во режија и изведба на актерот Кристијан Танчевски, автор на претставата е Драгослав Михајловиќ, а стручен консултант Љупчо Ѓоргиевски.

Претставата зборува за еден млад човек, кој ветрот го оддувал некаде далеку од својот дом. Вториот роман на познатиот југословенски автор, има облик на монолошка исповед: некогашниот надежен боксер Љуба Сретеновиќ се сеќава на периодот од крајот на 1940-тите и почетокот на 1950-тите години кои го натерале да емигрира во Шведска. Објавен во 1968 година, романот го привлекува вниманието на југословенските власти, а претставата подготвена според романот е симната од репертоарот по само неколку изведби. Овој роман е едно од пресвртните дела од кои почнуваат нови тенденции во југословенската книжевност; важи за најзначаен роман на југословенскиот „црн бран“ и е едно од првите уметнички дела кои ја допираат темата на Информбирото во Југославија.

„Кога цветаа тиквите“ претрпе голем број театарски, филмски и ТВ адаптации по укинувањето на забраната, токму благодарение на двосмисленоста на грубо реалистичната, скоро бруталистичка игра на Михаиловиќ, фактот дека содржи зрели политички, социјални, мелодраматски и поетски нивоа на значење, носејќи многу актуелни, современи и универзални теми.

Фотографии: Диоген Хаџи Коста Милевски

Related Articles