Home » Вечер за храна на душа преку книгите на Митра Дупчинова

Вечер за храна на душа преку книгите на Митра Дупчинова

by culturalchat

Во Битолската Универзитетска библиотека „Св. Климент Охридски“ беа промовирани книгите „Чекориме“ и сонетниот венец „Вера, надеж, љубов“ од Митра Дупчинова. Промотор беше писателката Гордана Такец, а делови од поезијата читаа: Дана Тембелеска и Сара Петровска. Со досега четири објавени книги Дупчинова веќе цврсто ја креираше својата приказна во книжевниот свет, а нејзината последна книга ветува дека ќе ги маѓепса поетските ентузијасти. Настанот се одвиваше во амбиент на креативност и инспирација, привлекувајќи ги љубителите на поезијата и страствените читатели.Митра Дупчинова сподели информации за нејзиното пишување, нудејќи погледи во креативниот процес зад нејзините евокативни стихови. Присутните беа почестени со читања од нејзината најнова книга, каде што секој збор наслика живописни слики и разбуди емоции.

Библиотеката, светилиште за љубителите на книги, обезбеди совршено катче  за оваа прослава на литературата. Посетителите беа нурнати во светот на поезијата, истражувајќи ги длабочините на човечкото искуство преку лирските композиции на Митра Дупчинова. Дискусиите течеа слободно, додека присутните разменуваа мисли и размислувања за моќта на поезијата да допре до срцата и умовите. Настанот не само што ја покажа книжевната моќ на Митра Дупчинова, туку и ја подвлече важноста за поддршката на локалниот талент и поттикнување на енергична книжевна заедница во Битола.Како што се приближуваше крајот на вечерта, присутните заминаа со потпишани примероци од книгата на Митра Дупчинова, желни да навлезат подлабоко во нејзините страници и да ја почувствуваат убавината на нејзините поетски изрази. Настанот за промоција на книгата на Битолската библиотека беше огромен успех, оставајќи неизбришлива трага кај сите присутни. Волшебната поезија на Митра Дупчинова продолжува да одекнува, пробивајќи го својот пат до срцата на читателите и разгорувајќи страст за пишаниот збор. Авторот со својот автентичен поетски израз допринесе за зголемување на заинтересираноста на сите љубители на пишаниот збор.

 

Related Articles