Home » „Декамерон“ на Пројковски наградена на фестивалот „ Денови на Зоран Радмиловиќ“ во Србија

„Декамерон“ на Пројковски наградена на фестивалот „ Денови на Зоран Радмиловиќ“ во Србија

by culturalchat

Со доделување на наградите на лауреатите и изведба на претставата „Соба на Чехов“ на Заечарскиот театар во чест на наградените, се спушти завесата на 32. Фестивал „Денови на Зоран Радмиловиќ“, Зајечар, Србија.

Жирито на фестивалот во состав: проф.д-р Ненад Новаковиќ, член, д-р Душко Љуштина, член и д-р Мирослав Радоњиќ, претседател, донесе одлука за доделување на Наградата за визуелен идентитет „Крстомир Милановиќ“ која ја доби претставата „Декамерон“ од Џовани Бокачо, драматизација на Стеван Копривица, режија на Дејан Пројковски. Претставата е копродукција на ЈУ. Градски театар Подгорица, Културен центар Бар (Црна Гора) и Народен театар Ниш (Србија).

„ Уметноста и визуелниот идентитет на претставата „Декамерон“ преку сценографијата на Валентин Светозарев и костимите на Марија Пупучевска се особено значајни за размислувањата и конкретните решенија на драматургот и режисерот, како во однос на севкупната атмосфера, така и на севкупното значење на претставата“, стои во соопштението на жирито.Наградата ја прими Лидија Милосављевиќ, секретар на Народниот театар од Ниш.

„Чумата коси низ Европа, милиони мртви. Годината е 1348, нема лек, надеж, утеха, нема рационално промислување. Социјалната изолација е единствениот начин да се преживее. Бокачо сместува во изолација група млади луѓе, кои ќе ѝ се спротивстават на болеста со раскажување приказни, уживајќи во животот и во подарените мигови на среќа во апокалиптичното опкружување. Кога Бокачо го направил тоа, нема зошто и ние да не го направиме во театарското читање на ‘Декамерон’, со цел да се обидеме да ги побараме заедничките именители на нашето време и средновековната Фиренца. Неверојатно е колку од мотивите се преклопуваат, колку сличности има. Хумористичниот пристап, иронијата и апсурдот се поетични средства кон кои прибегнавме со цел да го одбраниме Човекот пред Болеста, Догмата, Глупоста и манипулативните понижувања“, вели Пројковски за претставата.

Драматуршките премиси се на Сашо Димоски,  музиката е на Горан Трајкоски, сценски движења и кореографија: Тамара Вујошевиќ – Мандиќ.

Актерската екипа ја сочинуваат актери од помладата и постарата генерација кои беа едногласни дека соработката течела одлично, и дека за помладите ова било огромен предизвик и задоволство да се работи со Пројковски и постарите колеги, а постарите, пак, подвлекоа дека црпеле енергија од своите помлади колеги.

Улогите ги толкуваат: Милош Пејовиќ, Сања Крстовиќ, Омар Бајрамспахиќ, Вања Јовиќевиќ, Душан Ковачевиќ, Маја Вукојевиќ – Цветковиќ, Павле Поповиќ, Евгенија Станковиќ, Уна Лучиќ, Стефан Вуковиќ, Драгана Јовановиќ, Лара Драговиќ и Драгиша Вељковиќ.

Наградата за најдобро актерско остварување на Фестивалот му беше доделена на Ненад Јездиќ за улогата на Бора шнајдерот во претставата „Развојната патека на Бора шнајдерот“ од Александар Поповиќ, во режија на Егон Савин, Југословенски драмски театар Белград.Специјалната награда за актерско остварување му беше доделена на Озрен Грабариќ за улогата на Мефисто во Гетеовиот (Пра)Фауст, драматизиран од Федор Шила, во режија на Борис Лијешевиќ, Белградски драмски театар.Новинарско-критичкото жири во состав: Татјана Њежиќ, „Блиц“, Борка Требјашанин, „Политика“ и Оливера Милошевиќ, уредничка на РТС, култура и уметност, донесе одлука да ја додели наградата за најдобар млад актер на Ива Илинчиќ за улогата на Маргарета во претставата ПраФауст на Белградскиот драмски театар.Наградата за најдобра режија му беше доделена на режисерот Вељко Миќуновиќ за претставата „Очеви и оци“ на Народниот театар од Белград.Наградата од публиката ја освои претставата „Развојниот пат на Бора шнајдер“.На свеченоста на актерката Даница Максимовиќ и беше врачена наградата „Зоран Радмиловиќ“ за исклучителна актерска игра во театарот „Стерија“, за улогата во претставата”Yankee Rose”, која ја доделува театарот во Заечар заедно со театарот „Стерија“.

Годинава фестивалот беше на уште повисоко ниво од претходните години. Според театарските критичари, ова беше една од најдобрите селекции на изведбите на фестивалот и најдобрата и најсеопфатната придружна програма. На свеченото затворање, на кое присуствуваше и советникот за култура на претседателот на Република Србија, Дејан Савиќ, Владимир Ѓуричиќ, директорот на Театарот и фестивалот Зајечар, истакна дека во изминатите осум дена публиката имаше можност да погледне 24 програми, вклучувајќи 8 претстави од регионот. Годинава беше воведена и новина на претставување на автентични културни гиганти чие значење ги надминува границите на регионите каде што живеат и работат. Така, на фестивалот беше претставен академик Душан Ковачевиќ, најголемиот српски драматург и соработник и пријател на Радмиловиќ, Микодраг Миќа Табачки, единствениот сценограф член на САНУ. Посебни програми беа организирани за претставување на Јордан Плевнеш, академик, писател и дипломат од Македонија, за кој зборуваше уште еден великан, режисерот Боро Драшковиќ. Во чест на наградените беше изведена претставата „Соба на Чехов“ од театар А.Зајечар. П. Чехов, драматизиран од Уна Ѓелошевиќ и Никола Завишиќ, во режија на Никола Завишиќ.

 

 

 

 

 

 

 

 

Related Articles