Home » Денес во Скопје презентација на изложбата „Да растеме заедно“

Денес во Скопје презентација на изложбата „Да растеме заедно“

by culturalchat

Изложбата на алтернативна фотографија „Да растеме заедно“, како најава за фестивалот на алтернативна фотографија Зрно, ќе биде презентирана денес од 20 часот во продажниот салон на Културно информативниот центар – Скопје.

Зрно е настанато како инхерентна потреба да ја негуваме шароликоста на нашиот омилен медиум и како отпор кон закоравениот поглед кон фотографиајта кај нас. Зрно се нарекува фестивал, затоа што сака да ја слави фотографијата, во сите нејзини игриви облици. Зрно е иницијатива на неколку фото ентузијасти, кои сакаат да ја слават алтернативнта фотографија, старите процеси во фотографијата и нејзината незаменлива убавина. Зрно сака да ја разигра домашната сцена и да го испровоцира светот. Да го натера да успори, да промисли. Да допре. Да прифати игра, да се отвори за „грешките“. Да се насмее. Да се реобмисли себе.

Оваа изложба претставува и отворање на фестивалот, на кој оваа година ќе се случуваат и работилници за алтернативна фотографија. На оваа изложба, се претставуваат неколку алтернативни автори. Кети Талевска-Бакревска, со своите лумен – принтови. Викторија Мачковска со автентични цијанотипии. Мартина Павлоска, со нејзините весели полароиди. И Сашо Алушевски, со цијанотипии од циклусот Пикторијализам.

 

Related Articles