Home » Концертот „Традицијата на дланка“ како круна на манифестацијата „10 дена Крушевска република“

Концертот „Традицијата на дланка“ како круна на манифестацијата „10 дена Крушевска република“

by culturalchat

Восхитувачки беше концертот во живо на Фонтана и солистката Елена Андоновска, концерт кој ги осветли 10-те дена Крушевска Република. Со неверојатен музички проект „Традицијата на дланка“ овој август во Крушево, оваа формација ја круниса манифестација 10 дена КРУШЕВСКА РЕПУБЛИКА.

“Крушево е ГРАД НА КУЛТУРАТА за 2023 и ова гостување особено ни значеше. Со моите драги колеги од ФОНТАНА, засилени со неколку драги пријатели инструменталисти и вокалот на Елена Андоновска подготвивме прекрасно патување низ македонската музичка традиција”-истакна Благојче Трајковски.

Кога сонцето заоѓаше над древната крушевска калдрма, симфонијата на традицијата и мелодијата се најде во центарот на вниманието. Волшебната вечер под ѕвездите беше сведок на познатите звуци на Фонтана и феноменалниот глас на Елена, како плетеа таписерија од музика и историја. По повод одбележувањето на славните 10 дена Крушевска Република и 130 години од Крушевското востание, специјалниот настан направи незаборавно патување во срцето на македонското наследство. Безвременските мелодии на Фонтана, совршено надополнети со волшебниот вокал на Елена, одекнуваа низ историските улици, беспрекорно спојувајќи ги минатото и сегашноста во хармоничен спектакл.

Почитта кон корените, славењето на културата и долготрајната магија на музиката се усогласија, создавајќи вечер што продолжува да одекнува во срцата на сите што присуствуваа. Извонредното музичко искуство остави неизбришлива трага и кај локалното население и кај посетителите. Магијата на Фонтана и Елена Андоновска го осветлија крушевското небо, создавајќи незаборавно поглавје во наследството на 10-те дена Крушевска Република.

Фотографии:  Сашо Ристевски

 

 

Related Articles