Home » Откриен муралот во чест на Нешат Аземовски во Битола

Откриен муралот во чест на Нешат Аземовски во Битола

by culturalchat

Во основното училиште „Даме Груев“ во Битола се одржа свеченото откривање на мурал во чест на Нешат Аземовски. Настанот беше организиран од неговото семејство, ООУ „Даме Груев“, и Ротари клуб „Битола-Широк Сокак“. Свеченоста започна со воведни говори од директорката Биљана Дамчевска-Бакиевска и претседателот на Ротари клубот „Битола-Широк Сокак“, Димитар Велковски, Билјана Ванчевска, кои го истакнаа значењето на Нешат Аземовски за заедницата и неговиот несебичен придонес кон истата.Следуваше емотивен говор од семејството на Нешат, кое изрази благодарност кон сите присутни и сите што го поддржале овој проект. Муралот, изработен од уметничките Ленче К. Јагоридовска и Дијана Колонџоска, содржи цртежи на Нешат кои ја одразуваат неговата љубов кон природата и животната средина. Уметничките ги истакнаа инспиративните пораки на Нешат и неговата визија за подобар свет. На настанот присуствуваа голем број граѓани, пријатели, членови на Ротари клубот, ротарактот, како и ученици и наставници од училиштето. Атмосферата беше полна со емоции, спомени и благодарност. За време на настанот се организираше акција за донирање училишен материјал и купување на цртежите на Нешат, со цел да се поддржи образованието и заедницата. Одзивот беше одличен, и сите донации беа прифатени со голема благодарност. Собрани се 9000 денари, како и училишен материјал за 20 ученици подарок од Rotary Club Bitola Shirok Sokak. Настанот беше успешен и ја потврди важноста на Нешат Аземовски за заедницата.

„Муралот не само што го разубави просторот на училиштето „Даме Груев“, туку и ќе продолжи да ги инспирира и едуцира идните генерации“, истакна семејството на Нешат: Фатма, Леона и Даријан Аземовски.

 

Related Articles