Home » Промоција на книгата „Кога ќе стивне прашината“на Јасмина Атанасова во Скопје

Промоција на книгата „Кога ќе стивне прашината“на Јасмина Атанасова во Скопје

by culturalchat

Една необична промоција на книга се случи неодамна во Битола. Јасмина Атанасова, синоним за интелектуалниот шарм на Битола, го претстави своето прво книжевно патување „Кога ќе стивне прашината“ пред публиката која е поврзана со нејзиниот живот, семејството и пријателите. Настанот покажа, како изгледа да се ослободи една промоција на книга од границите на конвенционалното, како спонтано да се ужива во пишуваниот збор, будејќи емоции и длабока рефлексија.

Тоа беше уметнички спој, каде размислите на авторката разговараа со минатото и сегашноста, а воздухот беше густ од исчекување, не за приказните на страниците, туку за приказната на самата Јасмина – наратив што изникна од прашината на соништата долго време задржани во едно тивко мирување. Со своите корени закотвени во плодната почва на начитаност и љубов кон книгите од мали нозе, благодарејќи на нејзините родители, Јасмина која по професија е фармацевт и професор во Медицинското училиште „Др Јован Калаузи во Битола„, долго време беше тивок чувар на приказните, додека тишината на пандемијата не го разбуди писателот во неа. Таа под менторство на Школата за креативно пишување, ги насочи своите мисли, ги обликуваше своите наративи и се појави не само со книга, туку и со сведоштво за верувањето дека никогаш не е доцна да се прифати предизвикот да бидеш среќен.

Промотор на романот беше Дарко Лешоски – уметник чија сопствена креативност ги опфаќа живописните сфери на поезијата, прозата и визуелниот раскош. Тој го со својот глас, направи спојување на вечерта со зборови и искрени…и поетски.

„Откако ја дочитав книгата, не сакам ниту сега да сокријам дека и сега ми се насолзуваат очите кога ќе ми текне дека само жена може да проживее таков физички и психички хорор и да се истушира и излезе надвор со насмевка, да се соочи со денот и да рече: Јас сум она што можам да бидам и сакам да бидам, а не она што ми се случи пред малку. Тој тесен простор помеѓу нечија повреда кон нас и нашата реакција кон таа повреда кој најчесто ни е тесен и клаустрофобичен, а кај Јасмина е њујоршки пентхаус од дваесет милиони долари. Целата психа на тацна каде полека и спокојно се шетате низ ходниците на свеста на главниот лик во романот, Гала. Ви се случува пред очи приказната. Ја гледате. Сте виделе можеби нешто слично. Сте слушнале можеби нешто слично. Ама сега го чувствувате во себе – скоро како на своја кожа. Кинењето на деловите на личноста и пукањето по шавови не се случува наеднаш ами постепено, Јасмина ве води за рака и вие можеби насетувате ама како што вели таа: Ќе ти се случи – ќе видиш! Јас бев тоа , но не значи дека така треба да продолжам да бидам. Јас сум тоа но не значи дека ќе бидам и утре тоа, ако тоа мене ме венее“- зборуваше Дарко Лешоски за неговото искуство додека ја читал книгата.

Љубовта во „Кога ќе стивне прашината“ е подеднакво потребна како и воздухот, а на моменти и повеќе од тоа. Но, сепак ова не е љубовен роман.

„Секој сака да биде себеси само ретко кој може да е, зошто треба да се подреди на тато, на мама, на децата, на што ќе речат, на што ќе си речам сам или сама ако не успеам – ама ретко кој има сила да биде себеси навистина. Јасмина храбро ама и кршливо ја опишува таа битка. Сечија животна среќа па и животен век се продолжува правопропорционално на неговата храброст. Храброст е да се биде среќен„ – заклучува Лешоски.

Романот „Кога ќе стивне прашината“ од Јасмина Атанасова е зрело прозно писмо, за кое тешко може да се погоди дека е дебитантски роман. Пишуван во прво лице, од страна на жена-наратор, која истовремено е и лик во својата приказна.

„Атанасова пишува за жената со големо „Ж“, постојано поставена пред борби, предизвици и секојдневни саможртви на општествениот жртвеник, која постојано наоѓа сила од некој таинствен извор за повторно да застане на нозе и да му се спротивстави на закоравените табуа и клишетизираните форми на живеењето“ – изјави на промоцијата д-р Славица Гаџова Свидерска од издавачката куќа Восток, која застана позади првиот роман на Јасмина Атанасовска.

Промоцијата на „Кога ќе стивне прашината“ не беше само настан, тоа беше изјава – објава дека животот, со сите негови текови, сè уште се поклонува на истрајноста на човечкиот дух. Таму застана Јасмина Атанасова, не само како автор, туку како светилник на надеж за секој латентен сон што ја чека својата зора. Книгата, експресно се распродаде уште со првиот тираж, по што следуваше следен, а во тек на месец ноември, истата ќе биде промовирана во Скопје. Настанот е закажан за 16. ноември, во 19.00ч во Аудиокултура. Ова е знак дека прашината околу првиот роман на Јасмина Атанасова нема да стивне и промоцијата во Битола не значеше дека книгата го дочека светлото на денот, туку на брилијантен почеток кој му шепоти на секој сонувач: осмели се да сонуваш, осмели се да пишуваш и осмели се да бидеш.

 

Related Articles