Home » Симон Трпчески ја започнува 2024 со концерт во Монте Карло

Симон Трпчески ја започнува 2024 со концерт во Монте Карло

by culturalchat

Македонскиот пијанист Симон Трпчески концертната сезона ја продолжува на 13 јануари (православната Стара нова година), кога во салата „Рение Трети“, во Монте Карло, заедно со своите пријатели ќе го изведе „Македонисимо“. Трпчески, Краповски, Сомов, Мамудов и Нушев продолжуваат со претставувањето на проектот базиран врз традиционалната македонска музика, чии транскрипции, по идеја на Трпчески, ги потпишува нашиот истакнат композитор Панде Шахов.

Со овој настап македонскиот пијанист го продолжува своето гостување како резиденцијален артист на Филхармонискиот оркестар на Монте Карло, во чии рамки е предвидено да одржи 4 концерти во тековната сезона 2023/24. Првиот беше заедничката изведба на Вториот концерт за пијано и оркестар од Рахмањинов, а по саботното гостување, остануваат уште две концертни вечери со различна програма до крајот на пролетта.

По највисоките оценки од „Тајмс“ и „Грамофон“, 5 ѕвездички за изведбата и одлична рецензија за новиот двоен албум на Симон Трпчески снимен за британската етикета „Лин рекордс“ објави и престижниот „Би-би-си Музички магазин“ во своето јануарско издание. На овој албум Трпчески е повторно обединет со романскиот диригент Кристијан Мачелару и Симфонискиот оркестар на WDR од Келн, Германија, во изведбата на двата концерта за пијано и оркестар од Јоханес Брамс.

Критичарката Џесика Духен, во текстот со поднаслов „Изведбата на овие концерти на пијанистот Симон Трпчески и неговите придружници е навистина незаменлива“ пишува: „Можеби мислите дека не Ви треба уште едно снимање на концертите за пијано на Брамс. Па, ова Ви треба. Тоа е прекрасна изведба, не само за изведувачите, туку и за музиката: има толку пријатна, експанзивна топлина и чувство на уживање. Настрана сè друго, звучи како изведувачите да се забавуваат како никогаш досега“.

„ Свирењето на Симон Трпчески отсекогаш имало примеси на брилијантност, која има големи шанси да блесне, но тоа никогаш не ѝ наштетува на потребната величественост на звукот. Гранитните октави често се менуваат со заоблено легато; а неговото чувство за рубато е извонредно, со суптилно воздржување во клучните моменти, како во втората тема од првиот став на Д-мол. Има прекрасно чувство за рамнотежа и линија, изразени со природни плима и осека додека ја истакнуваат мелодијата. Изгледа дека тој и Мачелару разменуваат идеи еден со друг додека карактерот на темите се појавува и растекува. Таа живописна карактеризација е длабоко наградувачка: дополнително вкопана експанзивност на големите, разновидни гудачки мелодии, на пример, но исто така и магично придушена атмосфера на размената на соништа помеѓу пијано и кларинети близу крајот на бавниот став. Клучните играчи максимално ги користат моментите во центар на вниманието, вклучително и елоквентниот солист на виолончело во истиот став; а уште понеобично е што оркестарското фугато во финалето на Д-мол е задоволство само по себе, бидејќи е толку јасно избалансирано и елегантно изразено, како да е заврзано со свилена лента. Снимениот звук е длабок и топол колку што можете да посакате за Брамс“, додава рецензентката на „Би-би-си Музичкиот магазин“.

Деновиве, албумот на Трпчески, Мачелару и Симфонискиот оркестар на Западногерманското радио се најде и на листата кандидати за Германските дискографски награди на критиката во категоријата за најдобра концертна изведба. Оваа ценета награда се доделува во 32 специјализирани категории – од инструментални и вокални изведби, камерна музика, хорски изведби, преку опера, филмска музика, до светска музика и џез. Како што наведуваат организаторите, критериуми за оценување се уметничкиот квалитет, репертоарската вредност, презентацијата и квалитетот на звукот.

Српските медиуми ги вброија настапите на Трпчески во настани што ја одбележаа 2023.

 

Related Articles