Home » Со доделување на награди за најверните читатели Битолската библиотека одбележува 79 години постоење

Со доделување на награди за најверните читатели Битолската библиотека одбележува 79 години постоење

by culturalchat

Најверните читатели на Битолската библиотека, кои најдоа утеха, инспирација и радост на страниците на огромната колекција книги беа наградени.„Вашата страст за читање е крвотокот на нашата библиотека, поттикнувајќи го нејзиниот раст и збогатувајќи го нејзиното наследство низ годините. Во тивките ќошиња и пријатни ќошиња на нашата библиотека, тргнавте на безброј патувања – поминувајќи далечни земји, истражувајќи различни култури и истражувајќи во длабочините на човечкото искуство. Со секоја книга што сте ја проголтале, сте ги прошириле вашите хоризонти, ги прошириле вашите перспективи и ја негувате вашата имагинација. Вие сте срцето и душата на нашата библиотека, вистинските чувари на знаењето и мудроста. Вашата жед за учење и вашата ненаситна љубопитност не инспирираат сите да се стремиме кон извонредност и постојано да ги подобруваме ресурсите и услугите што ги нудиме. Додека ја одбележуваме оваа пресвртница во историјата на нашата библиотека, сакам да ја изразаме нашата најдлабока благодарност до секој од вас“, истакнаа од библиотеката.Непоколебливата посветеност од страна на читателите ја трансформира библиотеката во енергична заедница на читатели, обединета со заедничка љубов кон литературата и глад за интелектуално истражување.  Секоја посета на библиотеката останува забележана, па затоа НУУБ „Св. Климент Охридски“ – Битола и оваа година ги награди најредовните читатели по повод 79 години од нејзиното основање.„Секој читател е посебен за нас. Секое нивно доаѓање и изнајмување на книги од нашата библиотека ние решивме на симболичен начин да ја наградиме и оваа година“.

Читатели на годината се: – Емил Стојаноски – Лена Никудиновска – Јована Никудиновска – Илина Томска – Георгина Марковска – Марија Јоновса – Антони Јаневски – Илијана Николовска – Јована Јанева – Мартина Мојсовска – Ангела Илиевска – Ивана Ѓоргиевска – Александра Спировска – Жанета Тошеска – Мира Крстевска – Сане Момчилов – Роситка Тодоровска – Крсте Најдовски – Јагода Јакопетревска – Бранко Кулушески – Наташа Краус.Од Битолската билиотека истакнаа дека посакуваат заедно со читателите да продолжат да ја слават моќта на книгите да просветлуваат, воздигнуваат и поврзуваат еден со друг и со светот околу нас.

„Ви благодариме што бевте дел од патувањето на нашата библиотека, а еве уште многу години заеднички книжевни авантури. На крајот, да ја потврдиме нашата посветеност за зачувување и негување на нашата библиотека за генерациите што доаѓаат. Нека продолжи да инспирира љубопитност, да ја разгорува имагинацијата и да ги зајакнува умовите уште 79 години и понатаму. Среќно читање“.

Related Articles