Home » „Сумнал“ дел од тренингот „Сексуално образование во ромските заедници“ во Рим

„Сумнал“ дел од тренингот „Сексуално образование во ромските заедници“ во Рим

by culturalchat

Од 18. до 25. февруари 2024 година во Рим се одржа обуката во рамките на Еразмус + проектот „Сексуално образование во ромските заедници“. Имаше 20 учесници од 5 различни земји: Италија, Словенија, Бугарија, Србија, а од Македонија претставници беа „Сумнал“.

За време на обуката учесниците научија многу преку активностите што им овозможија да комуницираат и да го споредат она што секој учесник го знаеше. На пример, тие ја сакаа активноста за традицијата на свадбите во секоја земја и во ромските заедници: открија дека некои традиции за кои мислеа дека се типични за нивните места се навистина распространети во Европа. Разговараа и за сексуално преносливите болести и како да ги спречат благодарение на контрацептивните средства и дискутираа за најдобрите решенија за справување со проблемот во заедниците на Ромите и Синтите. Дополнително, се разговараше за раните бракови и бремености со нивните причини и можни решенија. Освен тоа, благодарение на интеркултурните вечери и слободното време што им овозможи да го истражат Рим, учесниците можеа да откријат повеќе за земјите што малку порано ги познаваа. На тој начин проектот помогна и во зајакнувањето на врските меѓу луѓето од различни земји. Беше многу убаво искуство и секој учесник донесе дома нешто посебно од обуката.

 

Related Articles