Home » JFF24 Meet the artists: Илија Талев-Ile the hair

JFF24 Meet the artists: Илија Талев-Ile the hair

by culturalchat

Богата програма на 7.издание на Џез фактори фестивалот и низ кафе баровите во Битола. Па така во петок, 5.април во Паб Бурбон Стрит Битола, со почеток од 22ч, свој диџеј сет ќе има Ile the hair, односно Илија Талев.

Стана препознатлив рушејќи бариери во средината во која живее во многу области: музика, мода, култура, уметност во Битола, но и пошироко. Илија Талев од Битола, ДЏ, музичар, организатор на првата техно журка во Македонија (1989), автор на првата техно песна „Последниот Титов Танц“ (1991) и првиот техно албум „И по Тито – Техно“ (1994) во Македонија и на Балканот со групата Xavier Acid, автор на првиот концептуално-амбиентален албум „Метрополис“ со проектот Музак, издавач на музичката компилација на битолски групи кои биле активни во периодот помеѓу 2001-2022 година под името „Битола е градот“.

Што публиката во Битола може да очекува на настапот?

Публиката во Битола може да очекува настап исполнет со жива енергија, динамични ритмови и заразни мелодии на афро музиката. Мојот сет ќе ги вклучи најдобрите музички парчиња на афро-џез, афро-фанк, афро-бит и останати поджанрови кои за момент ќе не пренесат на едно патување низ различни култури и традиции. Публиката може да очекува една позитивна атмосфера преку непрекинато пулсирање на ритамот каде ќе можат да уживаат и танцуваат со звуците на мојот невообичаен избор на музика. Едно вистинско музичко уживање за сите присутни на фестивалот.

Од какво значење се ваквите фестивали, посебно за нашите музичари?

Фестивалите, особено како Jazz Factory Festival во Битола, имаат големо значење за домашните музичари заради неколку причини:

  • Фестивалите привлекуваат голем број на публика, критичари, менаџери и потенцијални соработници. Со самото тоа, на музичарите им се обезбедува платформа за изложување на нивната музика пред поголем аудиториум. Пред се, тоа може да им помогне да станат видени и чуени надвор од вообичаените места на настапи (клубски), да ја прошират својата фан база и да го зголемат својот статус во музичната индустрија.
  • Можност за меѓусебно запознавање и простор за соработка со други музичари.
  • Професионално развивање, односно можност за музичарите да ги подобрат своите перформанси и да ги развијат своите уметнички вештини на изразување.

Од какво значење е за нашиот град?

Jazz Factory Festival има значаен економски и културен допринос за нашиот град.

Прво, привлекува љубители на џез музиката од различни делови на земјата. Со тоа има директен ефект врз туристичката индустрија, вклучувајќи хотели, ресторани, итн. кои ќе имаат корист од зголемениот број на посетители. Генерира работни места и ја стимулира локалната економија, односно ги поддржува локалните креативни индустрии.

Потоа, допринесува кон културната понуда на градот, нудејќи на локалната заедница можност да ужива во разнообразна музика. Со тоа го зголемува културниот капитал на градот и го обогатува животот на жителите. Фестивалите, особено Jazz Factory Festival ги претставува различните музички стилови и култури, односно можност за интеграција и повеќекултурност. Jazz Factory Festival ги претставува различните аспекти на културата и создава можност за споделување на искуства и разбирање меѓу различните заедници.

Сè на сè, Jazz Factory Festival има значаен удел во развојот и просперитетот на градот, претставувајќи интегрален дел од неговата културна, економска и заедничка динамика, што го прави од важност за заедницата во целина.

Фестивалот се организира под патронажа на Општина Битола и партнерство со НУ Народен Театар Битола, а со поддршка на Министерството за култура и Центарот за култура Битола, како и Францускиот Институт од Скопје, Амбасадата на Полска, Амабасадата на Австрија и Генералниот Конзулат на Грција во Битола.

 

 

 

 

 

 

 

Related Articles