Home » Битолчанецот Горјан Стојановски настапи како диригент на сцената на операта во Пловдив

Битолчанецот Горјан Стојановски настапи како диригент на сцената на операта во Пловдив

by culturalchat

Европските млади диригенти го претставија завршниот концерт на мастер класот по диригирање на проф. Урош Лајовиц со оркестарот на државната опера во Пловдив, Бугарија.Лајовиц важи за еден од најреномираните педагози и диригенти во Европа, а мастер класот се одвиваше во периодот од 12.02. do 17.02. Младиот битолчанец Горјан Стојановски беше единствениот претставник од Македонија.

„ Бевме 10 диригенти од Русија, Украина, Казахстан, Италија, Шпанија, Кореја, Кина, САД и јас од Македонија. Работевме и изведувавме дела од Моцарт: увертира од операта Волшебната флејта, Брамс: Варијации на тема од Јозеф Хајдн и Берлиоз: Фантастична симфонија“, ни изјави Горјан и додаде „ Јас, заедно со уште двајца колеги ги изведувавме варијациите на Брамс“.

Концерт мајстор беше Мичо Димитров, а диригенти покрај Стојановски: Сабатино Сервилио – Италија, Дастан Ибрагимов – Казахстан,Даниел Бланард – Украина, Сохи Софија Јунг – Република Кореја, Даниел Родригез – Шпанија, Роман Резник – Украина/Норвешка, Мишел Галанте – САД, Тимоти Подгородински – Руска Федерација, Кара Сју – Кина.Концертот беше дел од симфониската сезона посветена на 100-годишнината од раѓањето на Добрин Петков.

Во мај минатата година Горјан ги воодушеви многубројните присутни на солистичкиот концерт во Скопје каде премиерно ја изведе композиција од композиторката Бете Илин: “Токата” за две виолини и пијано заедно со Стефани Радинска-виолина и Симеон Гошев-виолина. Тука е и концертот во Офицерскиот дом во Битола кој го започна со импровизација на три македонски теми која ја намени посебно за  оваа прилика. На програмата беа дела и од Бетовен, Чајковски, Рахмањинов и Вагнер/Лист. Специјален гостин беше неговата сестра Горјана Стојановска која изведе композиција на Чајковски.

Горјан е роден 01.10.2003 година во Битола. Основното музичко образование по пијано го започнува во „Државно музичко училиште“ – Битола, во класата на проф. д-р Татјана Божиновска, а го завршува во класата на проф. м-р Дино Имери при ДМБУЦ „Илија Николовски – Луј“ – Скопје.
Средното образование го продолжува во ДМБУЦ „Илија Николовски – Луј“ – Скопје, во пијанистичката класа на проф. м-р Катерина Ќетковиќ – Фидановска.
На сите натпревари на кои учествувал освојувал високи награди.
Како ученик во средното музичко училиште „Илија Николовски – Луј“ – Скопје, бележи бројни настапи на концерти и натпревари како дел од класата на проф. м-р Катерина Ќетковиќ – Фидановска. Горјан сега е прва година на ФМУ. на отсекот пијано во класата на проф. Елена Атанасовска Ивановска.

Концертот во Бугарија може да го погледнете на следниот линк:

 

 

Related Articles