Home » Во Битола се одржува 4.издание на Пијанофест

Во Битола се одржува 4.издание на Пијанофест

by culturalchat

Меѓународниот натпревар по пијано ПИЈАНОФЕСТ се одржува во Битола од денес до 12 јуни. Оваа година по 4 ти пат ќе биде реализиран овој успешен натпревар и ќе испише нова страница од своето постоење. Имено ќе се одржи во Палатата на културата – Офицерскиот Дом – Битола, во една од најубавите и најакустични сала во Р.Македонија и пошироко, а учесниците ќе ги изведуваат композициите на прекрасното концертно пијано “Bosendorfer”, кое недоамна беше префрлено од Битолскиот Завод и Музеј.

Присутните ги поздрави градоначалникот на Општина Битола, Д-р Тони Коњановски, како и организаторките од здруженето Пијано: Марија Шамоска Буџаковски и Јана Четелева Белевска. Пријавените ќе се натпреваруваат во Пијано соло и Пијано дуо, во 12 категории (6-22), односно ученици од основно музичко, средно и студенти од Факултет.

Реномирана жири комисија и оваа година во состав: Дино Имери, Драгомир Братиќ, Љилјана Вукеља и Кристина Петролари.

Оваа година на натпреварот има 80 учесници, а се отвори со концертот на Гоце Златев.

Организатор на натпреварот е здружението на пијанисти и музички педагози ПИЈАНО во соработка со Културно информативниот центар во Битола.

На натпреварот ќе биде доделена и парична награда за лауреатот со што би се дало еден вид на поддршка на младите музички таленти кои само што зачекоруваат на музичките подиуми а кои еден ден ќе бидат наша гордост и ќе не претставуваат во светот.

Related Articles