Home » Драмската програма на „Охридско лето“ се отвора со Охридски театар

Драмската програма на „Охридско лето“ се отвора со Охридски театар

by culturalchat

Драмската програма на годинешното 62 издание на фестивалот „Охридско лето“ ќе биде отворена со премиера на театарската претстава „ „Секс, лаги и љубомора“ од Марк
Камолети, во режија на Коле Ангеловски, а во изведба на Народниот театар Охрид.

Марк Камолети е голем мајстор на францускиот театар и на таканаречениот булевар на комедии во кој се разработуваат љубовните сплетки меѓу мажот и жената,неочекувани пресврти и карактерни улоги кои им даваат можност на актерите заедно да се забавуваат со публиката. Текстот е напишан во шеесеттите години од минатиот век , но повеќе од успешно и денеска живее на сцените ширум светот. Авторот Марк Камолети, како легитимен наследник на Фејдо, совршено ја владее структурата на комедијата на ситуации. Заплетот е многу едноставен и е проектиран, околу животите на две современи брачни двојки, кои се испреплетени на необичен начин. Емоционална вртелешка, полна со интриги, замена на идентитет, инсинуации и љубомора.

Самото дејство се случува во зграда, во стан модерно наместен со прекрасен поглед на градот, со убаво креирана костимографија, современа и елегантна.Несуден диригент на оваа лакрдија е куќната помошничка, која е постојано на сцената и со многу импровизации се обидува да ги оправда нештата кои се случуваат околу неа. Ова е претстава за љубовта, прељубата, за вербата и надежта. За ведрата страна на животот, за оние мали искри во секој од нас, како што велат Французите: „joie de vivre” или „радоста на живеењето“.

Коле Ангеловски е роден во Скопје 1943 година.Дипломирал Академија за филм и театар во Белград.Целиот свој работен век го поминал во Драмски театар Скопје.Има одиграно бројни театарски улоги на матичната сцена но повеќето главни улоги ги има одиграно во филмови и серии во поранешна Југославија.Како режисер во Македонија има режирано повеќе од 100 театарски претстави и е еден од најгледаните македонски режисери.

Во претставата играат: Стрезо Стаматовски, Никола Тодороски, Адријана Билаловиќ -Тодороска, Елизабета Стефановска, Билјана Билаловиќ – Вељаноска и Марија Новак.

Претставата почнува во 21 часот на сцената во Центарот за култура „Григор Прличев“ во Охрид.

 

 

Related Articles