Home » Започна 23.издание на Битола отворен град

Започна 23.издание на Битола отворен град

by culturalchat

„Ја славиме урбаната култура – Фестивалот „Битола отворен град” го започна своето 23-то издание Битола, град познат по бројни автентични културни настани, повторно е домаќин на фестивалот „Битола отворен град“. Сега во својата 23-та година, овој фестивал продолжува да биде промотор на урбаната култура, славејќи ја креативноста, музиката и духот на заедницата. Фестивалот беше отворен со изложба на женски стрипови во соработка со Стрип центарот од Велес на локацијата Училница. На оваа изложба беа претставени дела од новата генерација македонски стрип уметници, истакнувајќи ги нивните придонеси за деветта уметност. Фестивалот на прес конференцијата, која претходеше на отворањето на изложбата, го најави и својот традиционален музички хепенинг. Публиката ќе има шанса да го проследи настапот на македонскиот рок бенд „Ареа“, а после 20-тина години во Битола доаѓа и култната група „Архангел“, предводена од легендарниот Ристо Вртев. Вечерта ветува дека ќе биде спектакуларна прослава на македонската урбана музика, која ќе го има и диџеј сетот на познатиот Ile the Hair, кој токму на овој фестивал ќе го обележи првото издание на македонскиот техно албум „И по Тито Техно„, кој годинава слави 30 години. Извршниот директор на фестивалот Златко Талевски ја истакна посветеноста на фестивалот да испорача врвна музика и концертна продукција: „И оваа година нашиот настан ги исполнува светските стандарди на звук и сцена, обезбедувајќи незаборавно искуство за нашата публика” – истакна Талевски пред новинарите.

Фестивалот не е само музика. Исто така, служи како платформа за млади креативци и иновативни стартап бизниси. Оваа година го воведува Денот на креативни индустрии, на кој ќе учествуваат повеќе од десетина изложувачи од светот на модата, дизајнот и одржливите практики. Присутните ќе имаат можност директно да се вклучат со овие креативни претприемачи, истражувајќи ги најновите трендови и идеи во индустријата. Дополнително, фестивалот ќе го оживее својот креативен камп, во кој ќе учествуваат 12 млади уметници од Србија и Македонија. Под менторство на ликовен педагог, тие ќе се вклучат во колаборативен креативен процес, кој ќе кулминира со изложба и премиера на краткиот филм „Слобода“ на Златко Гелевски. Сашо Додовски, директор на МКЦ Битола кој е организатор на фестивалот ја истакна клучната улога на волонтерите во успехот на фестивалот: „Веќе 22 години, волонтерите се чукање на срцето на „Битола отворен град“ кои ги водат сите наши активности и го отелотворуваат фестивалскиот дух” – изјави Додовски.

„Битола отворен град“ продолжува да биде мултимедијален фестивал на урбаната култура, нудејќи алтернатива на мејнстримот и поттикнувајќи чувство на заедништво кај својата разновидна публика. Овогодинешното издание ветува дека ќе привлече посетители од цела Македонија и пошироко, покажувајќи го уникатниот урбан шарм и културната живост на Битола. Придружете се на фестивалот „Битола отворен град“ и бидете дел од прославата која го почитува минатото од 22 свои години, ја прифаќа сегашноста и очекува креативна иднина.

фото -Диоген Хаџи Коста Милевски

 

Related Articles