Home » КУД.„Илинден“ успешно го претстави македонскиот фолклор во Хрватска

КУД.„Илинден“ успешно го претстави македонскиот фолклор во Хрватска

by culturalchat

Во петокот, на 15. јули, пред публиката во Дуги Рат, Хрватска, се одржа шестиот Меѓународен фолклорен фестивал насловен: „Коло, коло, колаjна од злата“.

Се работи за фестивалски фолклорен собир на кој секоја година се претставуваат повеќе фолклорни групи од различни земји од светот, а како дел од културното лето. Оваа година публиката ја воодушеви настапот на КУД.Илинден од Битола, кои пред многубројните присутни се претставија со “Копачка“, фрагмент од „Малешевка“ и игри од Источна Македонија.

По интонирањето на државната химна присутните ги поздрави и градоначалникот на Дуги Рат, Тончи Баук, а потоа проф. Сречко Зелиќ, претседател на КУД „Далмација“, се заблагодари на сите учесници истакнувајќи дека со овој фестивал ќе продолжат и следната година. Имено културно уметничкото друштво од Дуги Рат одбележаа 55 години постоење.Покрај домаќините, организаторите на овој фестивал , КУД „Далмација“, се претставија и ФС.Ровина од Словачка, ФА.Idaho Express од САД, КУД.Трибањ од Босна и Херцеговина, НФА. Pachamama од Колумбија.

Изминаа повеќе од 67 години, откако КУД.Илинден започна да ја чува, негува и да ја шири нашата традиција. Низ сите тие години светот се менуваше околу нас, но Илинден секогаш го чувал највредното, македонската традиција. Пред неколку години беше потпишана и повелба за збратимување со КУД. Далмација од Дуги Рат, Хрватска со КУД.Илинден, а оваа соработка и гостување е на иницијатива на Хрватскиот културен центар од Битола „Марко Марулиќ“.

Со КУД.Илинден во Хрватска е уметничкиот раководител Александар Стефановски, а раководител на оркестарот е Славе Наумовски.

Целта на локалните фолклорни групи, на организаторите во Дуги Рат е да ја промовираат Далмација за да го збогатат културното лето со фолклорни песни и игри во летниот период, да им овозможат на своите членови да учествуваат на странски фестивали преку размена и пред се да ги научат своите членови да негуваат заедништво, толеранција и разбирање на разликите меѓу културите и традициите.Во културните размени и возвратните гостувања, членовите на културно уметничките друштва, но и организаторите од Дуги Рат, ја запознаваат публиката низ цела Европа со богатото културно наследство на цела Хрватска со изведување на нивната традиционална музика, песни и игри. Тие се горди на фактот што многу фолклористи кои барем еднаш ја посетиле Далмација преку овие меѓународни фолклорни средби со задоволство се враќаат во Далмација како туристи со своите семејства и пријатели, каков што е случајот со КУД.Илинден од Битола, кои повеќе пати биле домаќини токму на членовите на КУД.Далмација.

КУД.Илинден се амбасадори на македонскиот фолклор и традиција насекаде низ светот, добитници се на престижни награди и признанија, меѓу кои Гран при во Монт Дор Франција, прво место на еден од најреномираните фолклорни фестивали во светот, Велика Британија, како и највисокото признание на Битола-наградата 4 ти ноември и други.

Во далечната 1955 година официјално е земено името Илинден за ова друштво, иако како фолклорна група постои и неколку години пред тоа. КУД Илинден во текот на своето постоење, ги освои сите светски меридијани и светски сцени, пренесувајќи го македонскиот фолклор. Илинден е изворот од кој се пие првата голтка љубов кон народната култура. Секоја година КУД. Илинден бележи од 40 до 100 настапи. Карактеристична е богата колекција на оригинални носии. Ова културно уметничко друштво , над 6 децении ја изучува и оживува македонската фолклорна традиција, чувар на традицијата и амбасадор на битолската и македонската народна култура ширум светот.

На сцената во Дуги Рат, Хрватска гордо се вееше македонското знаме, а спомените од уште еден успешен настап на КУД.Илинден надвор од Македонија, уште долго ќе се паметат и прераскажуваат.

 

Related Articles