Home » МЛАДИ И ХРАБРИ – Македонски кратки филмови денес во Загреб

МЛАДИ И ХРАБРИ – Македонски кратки филмови денес во Загреб

by culturalchat
Во среда, 01.06.2022 година во 19 часот во Културно-информативниот центар ќе се одржи проекција на македонски кратки филмови (четири долгометражни и еден документарен) во режија на младите филмски режисери од Република Македонија.
Филмовите се снимани во периодот од 2015 до 2021 година и беа прикажани на различни светски фестивали, а филмот „Северен пол“ во режија на Марија Апчевска беше вклучен во официјалната селекција на кратки играни филмови на Канскиот филмски фестивал во 2021 година.
Социо-културниот моментум што овие млади режисери го отвораат во своите филмови ги прави храбри филмаџии и општествено одговорни филмски професионалци. Со своите кратки филмови отворија теми кои се длабоко интимни и содржат биографски елементи. Овие дела, покрај карактеристичниот критички поглед во визуелната архитектонско-сценска презентација, имаат и енергија на позитивна, оптимистичка линија на дејствување.
Учесници: Гена Теодосиевска, програмски селектор и филмски критичар, Роберт Насков, ТВ и филмски продуцент, сопственик на КИНООКО, Ана Јакимска и Сандра Ѓорѓијева, сценаристи и режисери, и Наталија Поповска, директорка на Културно-информативниот центар на Република Македонија во Загреб.
Распоред на филмови:

1. Северен Пол (2021) - Марија Апчевска, 15 мин

2. Награда (2017) - Лидија Мојсовска, 15 мин

3. Ќе се вратат децата (2017) - Ана Јакимска, 18 мин

4. Малина (2018) - Анастасија Лазарова Пилинг, 14 мин.

5. Зелени ѕидови, Црна храна (2015) - Сандра Ѓорѓиева, 17 мин.

Филмовите се со хрватски преводи.

Влезот е бесплатен.

Програмата се реализираше во соработка со Културно информативниот центар на Република Македонија во Загреб.
 

 


			
            

			        

Related Articles