Home » Најпознатите арии изведени на Василичарскиот концерт

Најпознатите арии изведени на Василичарскиот концерт

by culturalchat

Во Скопје се одржa традиционалниот гала оперски концерт по повод празникот „Василица“ 2024. На истиот се пееја познати оперски арии. Македонската опера и балет го востанови овој концерт во 1995 година и низ годините потоа, тој стана препознатлив, популарен и еден од најпосетените настани кај нас.

Традицијата продолжи и оваа година, па така публиката имаше можност да ужива во изведбите на некои од највпечатливите и најпопуларни арии, дуети, хорски делници и балетски точки од светски познатите дела од композиторите: Џ. Росини, В.А. Моцарт, В. Белини, Џ. Верди, У. Џордано, Ф. Лехар, Ж. Бизе, Џ. Пучини, Е. Калман, П. И. Чајковски и други.

Концертот започна со полонеза од операта „Евгениј Онегин“ од Чајковски, на која настапи балетот при македонската опера и балет. Вокалниот дел го отвори Наде Талевска со арија од операта „Грофица Марица“ од Калман.

Настапија: Весна Ѓиновска-Илкова, Сандра Митровска, Благица Поп-Томова, Наде Талевска, Николина Јаневска, Биљана Јосифов, Александар Стефаноски, Марјан Јованоски, Ристе Велков, Игор Дурловски и Владимир Саздовски кои го испејаа и дуетот Дон Џовани и Лепорело од операта „Дон Џовани“. Весна Ѓиновска- Илкова доби задача да ја испее и популарната „Гранада“ од Фучито. Таа изведе и дует со Сандра Митровска од операта „Норма“ од Белини.

Режисер на концертот беше Дејан Прошев, концерт мајстор Јане Бакевски, хор мајстори Ѓурѓица Дашиќ и Јасмина Ѓорѓеска а кореограф е Саша Ефтимова. На концертот диригираше гостинот од Канада, Клод Лаплам, врвен диригент, добитник на голем број на престижни награди и признанија, Настанот заврши со настап на хорот на Операта кој испеа сцена од хорот на циганите од операта „Трубадур“.

Related Articles