Home » Огнен Дранговски ја освои публиката во Загреб после премиерата на „Новиот Сатана“

Огнен Дранговски ја освои публиката во Загреб после премиерата на „Новиот Сатана“

by culturalchat

„Да ја имаш можноста да ја работиш и да ја играш претставата со актерите и целата екипа ( Музика, Сцена, Светло, )  во Загреб, пред Загребска публика е прекрасно“, ни изјави битолскиот актер Огнен Дранговски после премиерата во претставата „Новиот Сатана“ во Загреб. Овој театарски проект се изведе на 31 ви март а потоа имаше уште две изведби наредните денови, и е копродукција на естонскиот театар, Ваба Лава од Талин, естонската продуцентска куќа R.A.A.A.M. и Евроказ оз Загреб, во соработка со Музејот на современа уметност од Загреб, на чија сцена беше изведена претставата.Режисер е Бранко Брезовец, а негова е и адаптацијата на текстот, заедно со Гордана Внук. Музиката му беше доверена на Станко Јузбашиќ, сцената на Ивана Кнез, а костимите на Сузана Брезовец. Раскошниот актерски ансамбл го предводи битолскиот актер Огнен Дранговски во улогата на Иларија Шалиќ, потоа Пашко Вукасовиќ како неговиот син Иља и Сузана Брезовец, која ја играше неговата сопруга Мара. Тука се и Ена Јагец , Франо Машковиќ,  Борна Балетиќ, Лоренцо Раушевиќ, Синиша Милетиќ, Дамијан Хумски и други.

Се работи за драматуршка комбинација на два шаблони: драматизација на романот „Неволјите на Новиот  Сатана“ на естонскиот класик Антон Хансен Тамсааре и драмата на Јосип Косор, ремек-делото на хрватскиот експресионизам Оган на страста.„ Сатаната се спушта на Земјата според упатствата на небесните сили и управа, но не за да го уништи светот, туку за да заработи спасение преку чесна работа и морален живот. Ако сатаната успее да стане чесен смртник, ќе се потврди дека Бог не згрешил во создавањето на Вселената, туку човекот е тој што живее грешно. И ако е така, тогаш тоа е право и должност на Рајот да испрати човечки души во пеколот. Но, дали сатаната ќе успее?“, е дел од претставата. Оваа претстава, како и во сите дела на Брезовец, допира неколку различни теми, а мотивите, заедно со нив, се борат за еднаков статус. Тука се поставуваат прашањата:  дали човечкиот живот е грев или грешка?

Можеме или мораме? Дали ни е дозволено да ги сакаме нашите желби?

Ова не е прва соработка на Дранговски и Брезовец, имено се сеќаваме на претставата „Травничка Хроника“ на сцената на Битолскиот театар . Повеќе за претставата од разговорот со Дранговски.

Кои се впечатоците сега после премиерата?

О.Д.- Како и после секоја значајна премиера, горко слатки.

Каков беше процесот на работа?

О.Д.- Процесот на работа беше неизвесен, силен, креативно предизвикувачки, како што треба.  Иако целиот процес се соочи со некоку прекини прво заради Ковидот, потоа заради термини на колегите, се одложи и се оддолжи 2 и пол години. Но особено е значајно што сепак играм на хрватски јазик, иако го владеам добро, сепак кога играш на туѓ јазик сосема е поинаку. Сценскиот настап е сосема нешто друго и треба целосно посветување да се совлада јазикот, да не остане пречка туку напротив да стане уште една моја алатка за сценско дејствие. Секогаш за мене е благослов да работам во нови средини, со нови луѓе, да се соочам со други креативни размисли, други културолошки навики, и тоа е дел од процесот, тоа станува моја инспирација и секогаш наоѓа начин да се смести во мојата игра.

Што за тебе значи играњето во оваа претстава?

О.Д.- Значи среќа!!! Да ја имаш можноста да ја работиш и да ја играш претставата со актерите и целата екипа ( Музика, Сцена, Светло, )  во Загреб, пред Загребска публика е прекрасно. Како доближуваше премиерата се повеќе ме обземаше оној препознатлив немир кога наближува нешто важно. Тој ист немир кој те прави жив, бунтовен, благ, љубопитен и се’ што треба да биде комплетно доживување.  А првата средба со публиката , …Непроценливо…

Каква е соработката со Брезовец( со оглед што не ви е прва соработка)?

О.Д.- Одамна сум рекол дека Брезовец за мене е своевиден Фон Триер на театарот, ако го поминеш се’ ќе биде различно. И овојпат неизостана неговата незаситна потреба да извади од актерот се’ што се може и а и не. Секогаш доаѓаме до резултат кој не сме ни сонувале дека може да се изведи. Но во исто време и отворен е за предлози кои и те како влегуваат во крајната претстава, но тие предлози мора да се длабоко од ликовите кои ги играме и кои ќе се провејуваат низ целата претстава.

Плус овој пат самата постановка бараше и многу микро игра, многу тивка и спора, но сепак супер интензивна. И тука е некаде клучот на Брезовец, неверојатно успешно успева да вплети крајно контроверзни барања, од ужасно енергични до скоро шепнати, и тоа понекогаш и во реченица, а камо ли за целата претстава.

Каква е соработката со Евроказ?

О.Д.- Соработката со Еуроказ како и секогаш е инспиративна, затоа што скоро секогаш се занимаваат со не класични простори, несекојдневи читања на големи класични дела, третирање на се што е околунас како дел од претстата.  Секој звук, секое движење станува важно. Се на се се занимаваат со целосен театар. Ретки се таквите продукции. Имав среќа да гледам и неколку  други нивни претстави , во други простори, во сите има некој повишен артизам , во позитивна насока се разбира, но во сите продукции, гледачот има многу важна улога, секогаш се мисли на него. И покрај целиот посветен театар , публиката е многу важна.

Да го опишеме твојот лик. Кој е всушност Иларија?

О.Д.- Иларија Шалич, богат земјопоседник во село во Славонија. Има проблем со соседот Гуша Ригалин, сиромашен,  кој секоја година малку по малку му кради по една бразда од нивите…   Тоа е главниот пробем на драмата, земјата. Иларија иако свесен дека е краден од Гуша, сепак неговата побожност не му дозволува да се му се спротиви , не од страв туку  од принцип. Накратко не сака да допира во злото бидејќи е свесен за какво зло е способен како што и гледаме на крајот. Но во претставата Иларија и Гуша понекогаш како да се еден лик, се преклопуваат и емотивно и сценски, понекогаш мислите на едниот се зборови на другиот. Тие  се антиподи.

На крај што самата претстава пренесува како порака?

О.Д.- Претставата во овој миг е многу актуелна. Започнува со премисата дека Сатаната оди кај Св, Петар на кавга, бидејќи не стигаат души во пеколот, и единствениот начин да продолжи пеколот со работа е самиот Сотона, да земи земен облик и да помини еден безгрешен живот на земјата. А тоа испаѓа една невозможна мисија. Се соочува со се што човештвото се соочува во моментот, војни, глад, убиства, неверства, смрт….во текот на процесот започна и војната во Украина, и грабањето на земја доби сосема друга конотација. Низ звуците и ужасите на војната и грабањето, Сотоната не ги исполнува условите за влез во рајот, со тоа и пеколот престанува со работа, па прашањето е каде е пеколот , горе, долу или тука.

За осветлувањето беше задолжен Томислав Маглечиќ, звукот го направи Грегор Томљеновиќ, а уметничките интервенции се дело на Марта Црнобрња. Продуцент на претставата е Марко Миловац, претпоставен е Миа Кракан, а за техниката се погрижија Иван Сиротиќ Граф и Зоран Стојковски.

 

Related Articles