Home » „Оревокршачка“ ги воодушеви присутните на двете изведби во МОБ

„Оревокршачка“ ги воодушеви присутните на двете изведби во МОБ

by culturalchat

Вонвременската балетска претстава „Оревокршашка“ од Петар Илич Чајковски повторно ги воодушеви присутните на двете изведби во Македонската опера и балет. Кореограф е Василиј Иванович Ваинонен од Русија, адаптацијата е на неговиот сонародник Михаил Крапивин, додека сценограф е Анатолиј Нежњи.

Костимограф е Љупка Ристовска. Репетитори : Горан Божинов, Александра Мијалкова, Билјана Пашариковска, Дафина Данилоска-Кочевска, Маја Митровска-Богојевска. Во главните улоги настапуваат: Марија Кичевска-Шокаровска (Клара) и Франциско Хименес Руиз од Шпанија (Принц). Настапуваат првенците, солистите, балетскиот ансамбл при Македонската опера и балет и ученици од ДМБУЦ „Илија Николовски Луј“. Во улоги на малата Маша- Мила Николова, Pas de trois – Јана Кепеска, Веда Анѓушева, Виктор Христовски.

Балетот „Оревокршачка” е волшебна, новогодишно-божиќна бајка, која секогаш ја воодушевува публиката.

Related Articles