Home » Порака по повод Светскиот ден на детските театри

Порака по повод Светскиот ден на детските театри

by culturalchat

На 20. март ширум светот се прославува Светскиот ден на Театарот за деца и младинци под мотото „Однесете го вашето дете во театар “. Пораката по повод овој ден ја пренесува претседателката на Македонскиот национален центар АСИТЕЖ, М-р Јулијана Мирчевска.

„Сега кога ќе погледнам од дистанца на пандемиските денови, можам слободно да кажам дека ние театарските дејци, поминавме низ едно искуство кое реши неколку дилеми и стравови за театарот. Страв дека ќе живеме на дистанца, и ќе заборавиме на големи собирања. Собирања за заедно да изгледаме и доживееме претстава. Страв дека ќе ни бидат доволни компјутерските и телевизиските екрани пред нас. Страв дека можеби театарот полека ќе исчезне со напредокот на технологијата и другите медиуми.

Но токму тие пандемиски денови ни потврдија дека сé минува, освен човековата потреба за близина со други луѓе. Потребата за споделување на своите мисли, чувства, желби, искуства, идеи и потребата да се слушне другиот“.

Мирчевска истакнува дека не постои друго место како театарот и додава:

„Место за учење на најкреативен начин, место за дружба, место во живо да ги сретнете омилените јунаци, да ги чуете најубавите приказни, да се смеете и да плачете. Место од каде може светот да го промените на подобро. Затоа оваа година ја започнавме со голема промена, голем чекор – создавање на Македонски национален центар АСИТЕЖ. Ги повикуваме сите детски театри, организации, здруженија и театарски дејци кои творат за деца или работат со деца да се вклучат во нашата мисија – со театар да расте секое дете. Да се вклучат во националниот центар зашто сме должни  да го промениме светот, за најмладите.

Оние на кои пандемијата им го скрати дружењето, образованието, детството. Должни сме да излеземе на сцена и да создадеме магија. Да заиграме на сцената, да ги оживеме приказните, да допреме до детските срца и да всадиме љубов, почит, емпатија… Да ја поттикнеме нивната креативност. Да ги вклучиме во театарските процеси, па и ние некогаш да украдеме од нивната фантазија. Да израснеме силни генерации со вистински уметнички вредности.

Должни сме заедно да го отвориме патот на Македонскиот национален центар АСИТЕЖ до полноправно членство во Светската асоцијација на детски театри АСИТЕЖ интернационал“.

Околу плановите со АСИТЕЖ истакна:

„Како прв претседател на Македонскиот национален центар АСИТЕЖ во наредните четири години заедно со моите соработници ќе се стремиме кон што поголемо обединување, соработка, заеднички проекти и нивна презентација во светски рамки.

Должни сме повеќе од кога било со уметност да ги прегрнеме најмладите. Да го однесеме театарот до секое дете, во секој град и село. Да им овозможиме на децата  квалитетен културен живот, и заедно да создаваме убави спомени од детството на секое дете.

Нека ни е честит 20-ти Март Светскиот ден на детските театри“.

Во 2010-тата актерите Васко Мавровски и Јулијана Мирчевска го создаваат професионалниот детски театар во Битола – БАБЕЦ ТЕАТАР. Во 2011 се случи првото издание, на првиот интернационален детски театарски фестивал во Македонија – ,, Битолино“ , а во 2014 ја отвораат и првата детска театарска школа – ,, Бабец“.

 

 

Related Articles