Home » Прва награда за „Бизнисот на задоволството“ на фестивал во Аризона

Прва награда за „Бизнисот на задоволството“ на фестивал во Аризона

by culturalchat

Политичкиот трилер „Бизнисот на задоволството“ на режисерот Гоце Цветановски ја доби наградата за највпечатлив филм (Best impact film) на јубилејното 30. издание на „Седона интернешнал филм фестивал“ во Аризона, САД. Фестивалот се одржа од 24. февруари до 3. март, а беа прикажани независни филмски остварувања од целиот свет, информираат од тимот на Цветановски. Филмот претходно освои пет награди на филмските фестивали, од кои три за најдобар долгометражен филм во Бугарија, Перу и Панама, понатаму добитник е на специјална награда во Романија и за најдобра кинематографија во Албанија.„Бизнисот на задоволството” на режисерот Гоце Цветановски ја следи приказната на новинарка, која опседната со исчезнувањето на нејзината најдобра пријателка, подготвува тајна операција со цел да разоткрие мрежа за трговија со жени. Улогите ги толкуваат Муса Исуфи, Слаѓана Вујошевиќ, Исмаил Касуми, Дамјан Цветановски, Осман Ахмети, Елени Декидис, Мендим Муртези, Егзона Салиху, Авни Далипи и Катерина Коцевска, а Цветановски го потпишува и сценариото. Продуценти на филмот се Дритон Рамадани, Богдан Јончевски и Гоце Цветановски. За музиката се погрижи Димитар Андоновски.

„За првпат награда во Америка и трет континент на којшто филмот е награден. Од една страна мислам дека со оваа шеста награда, филмот го оправда своето постоење, но како вечен оптимист се надевам дека фестивалскиот живот на филмот ќе донесе и нови успеси “– рече Цветановски. Филмот е снимен со поддршка на Агенцијата за филм.

Related Articles