Home » Презентирана изложбата „Монохроматска меланхолија” на Ивона Кочов во КИЦ Битола

Презентирана изложбата „Монохроматска меланхолија” на Ивона Кочов во КИЦ Битола

by culturalchat

Во кристалната сала на КИЦ – Офицерскиот дом во присуство на голем број жители на Битола, фотографи ентузијасти и љубители на фотографијата, беше отворена самостојната изложба „Монохроматска меланхолија“ на Ивона Кочов. Таа е фотограф препознатлив пред се по забележувањето на културните настани низ нашиот град, но и стрит фотографијата во која внесува дел од својата душа.Родена е во 1975 г. а за фотографијата се заинтересирала од нејзиното детство кога често ја посетувала импровизираната лабараторија на нејзините татко и стрико. На почетокот од 90-тите години почнува да фотографира со обичен аналоген фотоапарат кога и се запознава со Атанас Нашоку Саку, признат битолски и македонски фотограф од постарата генерација, кој пријатно изненаден од нејзината желба за фотографирање, ѝ подарува фотоапарат „Зенит“. По неколку години интензивно фотографирање, поради недостиг на средства за развивање на филмовите како и обврските кон факултетот, настапува период на децениска стагнација. Со појавата на дигиталната технологија се враќа и нејзиниот интерес кон фотографијата најпрво преку најобичен компактен фотоапарат (2009 г.), а потоа и со купување на DSLR „Никон“ фотоапарат (2013 г.) започнува со малку посериозен пристап кон уметничката фотографија. Тоа резултира со зачленување во Фото-кино клуб „Битола“ и со многу поинтензивна работа која наредните години ќе ѝ донесе забележителни резултати. Кочов е добитник на голем број на награди, од кои се издвојуваат: Бронзен медал за фотографија на изложбата „Улица“ (2015 г.); Бронзен медал на манифестацијата „Денови на македонската фотографија“ (2015 г.) за поединечна фотографија и за колекција; Прва награда на изложбата „Со љубов од Битола“ (2015 г.); IAAP сребрен медал на меѓународниот натпревар „View Point“ (2015 г.); Бронзен медал на меѓународниот натпревар „Photo Story“ (2016 г); IAAP диплома и НФУМ диплома на меѓународниот натпревар „Play“ (2016 г.); Диплома за поединечна фотографија на „Денови на македонска фотографија“ (2017 г.) и др.Љубителите на фотографијата имаа можност да погледнат 39 фотографии, 2 од нив се од времето кога Ивона фотографираше на филм од 1994. Нејзиното будно око ги забележува убавините околу нас преку фотообјективот и создава приказни кои предизвикуваат воодушевување.

Фотографии: Сашо Ставрев КИЦ Битола

 

 

 

 

 

 

Related Articles