Home » Премиера на филмот „Преекспонирано“ во Битола

Премиера на филмот „Преекспонирано“ во Битола

by culturalchat

Во 3Д киното во Битола беше одржана премиерата на македонскиот филм „Преекспонирано“ во режија на Елеонора Венинова. Продуцент на филмот е Гоце Кралевски. На битолската премиера присуствуваа и режисерката и продуцентот на филмот.

Улогите во филмот ги толкуваат: Камка Тоциновски, Благој Веселинов, Сара Климоска, Марјан Наумов. Кинематографер е Лев Предан Коварски, музиката е на Линдзи Рајт, сценографијата на Срѓан Митровиќ. Сценариото е на Елеонора Венинова, монтажер – Гоце Кралевски, а костимите се на Жаклина Крстевска. продуцент е Гоце Кралевски (ДНФ ФИЛМС), а копродуцент Мирјана Томиќ (ЛИЛИТ-Србија).

Филмот е поддржан од Агенција за Филм, Српски Филмски Центар и Еуримаж.

Светската премиера овој филм ја имаше на Меѓународниот филмски фестивал во Каиро. Станува збор за драма, делумно инспирирана од вистински настани. Приказната, како и останатите нејзини филмови има личен момент и говори за брачна двојка која престојува во викенд куќа во Охрид и нивниот мир и брачна идила е нарушена од тинејџерка, која е ќерка на нивни блиски пријатели. Тие двајца ќе се доведат во ситуација да го преиспитаат својот брачен живот.

Филмот ќе има проекција и денес, 05.05 во 3Д киното во Битола со почеток од 19 часот.

Фотографии: Диоген Хаџи Коста Милевски

 

 

 

Related Articles