Home » Со Етнографскиот филмски фестивал започнуваат Илинденски денови во Битола

Со Етнографскиот филмски фестивал започнуваат Илинденски денови во Битола

by culturalchat
Со првото издание на Интернационалниот етнографски филмски фестивал, започнуваат годинешните 52 по ред ИЛИНДЕНСКИ ДЕНОВИ на 18 јули-понеделник. Центарот за култура во Битола е и организатор и дом на овој прв фестивал од ваков тип кај нас, посветен на широк спектар на етнографски филмски теми и авторски пристапи во истражување на традиционалното, но и модерниот начин на живот на заедниците во кои живееле и живеат луѓето, нудејќи разновидни увиди и методологии на работа на тимови од цел свет на такви филмови. Фестивалот ќе трае до 23 јули, 2022 – сабота. Селектор на овој филмски фестивал е Тони Гламчевски, новинар од Франција кој со својата сопруга Блондин, таму организира свој фестивал и за оваа прва година направи е избор на 11 филмови, од кои 6 се долгометражни. Селектираните филмови опфаќаат широк лак на интереси од културолошка тематика, како и социјална антропологија од повеќе континенти. Мисијата на овој  Интернационален етнографски филмски фестивал е да ги охрабрува истражувачките и создавачки пристапи во етнографските филмови, да ја едуцира публиката за богатството и разновидноста на локалните културни традиции, но и да го буди гласот на совеста кај проблемите на современите општества предизвикани од недоволната грижа за културното наследство. Влезот за сите проекции ќе биде слободен. Интернационалниот етнографски филмски фестивал ќе биде нова традиција на градот Битола, кој има и филмска историја, но и иднина кога станува збор за квалитетни културни настани. На фестивалот ќе се прикажат филмовите: “Како ирвас под небесниот свод”, „Гладниот Лазаро“, „Молокани“, „Љубови“, „Тајната на лагуните – фрагменти од Андите“, „Тајната на лагуните – фрагменти од Андите“,  „Светот на Ти Каф“, ЈВОБТИК – Нашата музика, „Големата Литанија“,  „Мал звук – Музика што цвета“,  „Мал звук – Музика што цвета“.

Related Articles