Home » Филмот „Мими“ ќе го отвори фестивалот Синедејс

Филмот „Мими“ ќе го отвори фестивалот Синедејс

by culturalchat
Долгометражниот игран филм „Мими“ во режија на Даријан Пејовски, ќе го отвори овогодинешното издание на Фестивалот на Европски Филм Синедејс, на 7-ми јули, четврток со почеток во 21:00 часот. Филмот е селектиран во SEE програмата на Фестивалот и ќе се натпреварува за една од наградите за кои ќе одлучува жирито составено од словенечкиот режисер Дамјан Козоле, Диего Апарисио основач и уметнички директор на кипарскиот фестивал Queer Wave и Ѓулин Устун продуентка и раководителка на Meetings on the Bridge. Улогите ги толкуваат: Наталија Теодосиева како Мими, Тамара Ристооска, Оливер Митковски, Петар Мирчевски, Сашко Коцев, Владимир Петровиќ, Стефан Спасов. Режија и сценарио се на Даријан Пејовски, кинематограф Дејан Димески, сценографија Игор Тошевски, костимограф Емилија И. Атанасовска, шминка и фризура Ива Куробаса,автор на музика Александар Пејовски, монтажа Владимир Поповски, дизајн на звук Игор Поповски, продуцент Томи Салковски и копродуценти Дамир Терешак и Марко Јакимовиќ. Филмот е копродукција на Скопје филм студио со Maxima Film од Хрватска и Giggling Goat Production од Црна Гора, и истиот е направен со поддршка од Агенцијата за филм, Хрватскиот аудиовизуелен центар и филмскиот центар на Црна Гора.  

Related Articles