Home » 18 графики на уметникот Александар Филиповски изложени во Битола

18 графики на уметникот Александар Филиповски изложени во Битола

by culturalchat

Во присуство на над стотина љубители на ликовната уметност на 17. ноември во галеријата ,,Ранко Струмениковски” (1936 – 2000), во Битола, беше отворена изложба на графики на доајенот на современото македонско сликарство Александар Ацо Филиповски од Скопје. На отворањето на изложбата беше присутен и сликарот Филиповски, кој и во својата деветта деценија активно создава нови ликовни дела.

На отворањето на изложбата на графики, пред присутната публика говореа уметникот Панде Петровски и ликовните критичари – историчари на уметноста Лилјана Христова и Владо Ѓорески. Изложбата за отворена ја прогласи домаќинот на Галеријата ,,Ранко Струмениковски”, новинарот Драган Ристевски кој истакна дека ова е трета изложба на графички дела , првата од пред три години на роденденот на Ранко Струмениковски, 17. ноември, потоа, минатата година на академик Васко Ташковски и сега на Ацо Филиповски.Тоа се тројца графички велинкани на македонската современа графика, кои патем биле другари и иста генерација од средношколските денови на Уметничкото училиште во Скопје во педесеттите години на минатиот век.

Уметникот Александар Филиповски уметникот во својата кариера има направено над 1.600 дела, и тоа масла, акварели, графики и цртежи.Роден е во 1936 год. во Никифорово. Училиште за применета уметност завршил 1958 год. во Скопје. Реализирал 22 самостојни изложби во Р. Македонија. Учествувал на повеќе групни изложби во земјава и странство. Добитник е на нагрда за графика на НУБ „ Св. Климент Охридски“ во Скопје , 1980 год. Минатата година при посетата на Галеријата „Ранко Струмениковски“, тој на сопствениците Драган Ристевски и Тања Струмениковска, ќерка на Ранко, им подари монографија  во која се застапени дела од обемниот опус од над 2000 дела, слики, цртежи и графики, како и вредни биографски податоци од неговиот живот.

Инаку, на изложбата се поставени 18 графики со етнолошка тематика како и мотиви од интимниот светоглед на авторот Ацо Филиповски. Патем, да истакнеме дека ова ликовно доживување беше надополнето со клавирски изведби на двете познати битолски пијанистки, Билјана Димовска и Татјана Божиновска.

 

(Драган Ристевски)

 

Related Articles