Home » Долготраен аплауз за „Госпоѓиците од Авињон“ на Охридско лето

Долготраен аплауз за „Госпоѓиците од Авињон“ на Охридско лето

by culturalchat

Фестивалот „Охридско лето“за публиката ја донесе балетската претстава „Госпоѓиците од Авињон“ изведена од Македонската Опера и балет.

Во извонредниот амбиент на Долни Сарај, балетот во девет слики зборуваше за петте жени, кои го одбележале бурниот живот на големиот уметник Пабло Пикасо, за нивниот живот и потрага по љубовта, смртта и слободата.

Режисер и кореограф е Олга Панго, една од најзначајните македонски театарски и балетски кореографи, добитник на најзначајни домашни и меѓунардодни признанија. „Имавме навистина многу предизвици со оваа балетска претстава шетајќи ја низ регионот и секаде наидовме на позитивни критики“, истакна Панго.

Балетската претстава е работена по либрето и драматургија на Сашо Димоски, а во балетска изведба настапија првенките и првенците на Македонскиот Балет: Александра Мијалкова, Мими Поп-Алексова Атанасовска, Ивана Коцевска, Саша Евтимова, Христина Наќевска, Мирослав Митрашиновиќ, Балаж Лoчеи, Агим Бафтии и Ендру Кук.

Во балетот „Госпоѓиците од Авињон“ се користени сценографски елементи од операта „Змејовата невеста“. Музиката за „Госпоѓиците од Авињон“ ја напиша Калиопи Букле, костимограф на претставата е Раде Василев, асистенти на кореографот се Горан Божинов и Саша Евтимова, мултимедија и дизајн на Емил Петров. Дизајнот на светло е на Милчо Александров, а Златица Поповска е задолжена за дизајн на шминката.

Денес програмата на Охридско лето продолжи со концертот на трио „Инвентио“ од Италија.

 

 

 

 

Related Articles