Home » Награди за учениците на Битолското музичко училиште на натпреварот „Михајло Николовски“и натпреварот во Словенија

Награди за учениците на Битолското музичко училиште на натпреварот „Михајло Николовски“и натпреварот во Словенија

by culturalchat

Во Битола се одржа, Меѓународниот натпревар “Михајло Николовски” во организација на Здружението на музички теоретичари на Македонија, кое е со седиште во Битола, под претседателство на проф.Василчо Пецаковски.

На истиот се натпреваруваа учесници од сите средни и повеќе основни музички училишта од целата држава, како и студенти од факултетите за музичка уметност и тоа во категориите теорија на музиката, хармонија, контрапункт, солфеж и музички форми.

После 3 години пауза, Меѓународниот натпревар се врати со нови музички предизвици, кои поттикнаа  мотивација и желба на натпреварувачите, за меѓусебно докажување со вештините и знаењата кои ги поседуваат. Оваа година, продолжија со нови сили, кои резултираа со поголеми успеси. „ Музиката претставува најубава комуникација а натпреварите се нашата инспирација“, велат од здружението.

Натпреварувачите ги оценуваше стручна жири комисија составена од реномирани професори. Учениците од државното музичко училиште од Битола и овојпат со бројни награди:

1.Од класата на проф.Александра Стојчевски наградени беа:

– теорија I клас:Леонид Јанковски I награда, Теодора Кулевска I награда, Кристијана Илиевска I награда, Магдалена Ковилоска II награда, Леон Дојчиновски II награда.

2. Од класата на проф.Василчо Пецаковски:

– хармонија IV клас: Михаил Јагуриноски I награда, Бојан Илиевски II награда, Ана Траунова II награда, Емилија Богоевска II награда, Ѓорѓи Димовски II награда, Анастасија Солунчевска III награда, Викторија Чавдаровска III награда, Ива Митреска III награда.

– музички форми III клас: Андреа Николовска I награда, Никола Милевски I награда, Николче Перкоски II награда.

3.Од класата на проф.Миле Трајковски:

– хармонија:Давид Стојчевски прва, Димитриј Стојчевски прва, Бојана Кузмановска прва, Дејан Наумоски прва, Јована Димоска прва, Николче Петкоски прва награда.

4.Од класата на проф.Вангел Мажевски:

– солфеж: Босилков Михајло прва награда.

5.Од класата на проф. Гордана Трајковска наградени беа:

– солфеж: ПРВИ клас:Илиевска Кристијана-прва, Ковилоска Магдалена-прва, Ристески Климент-втора.

ВТОРИ клас:Стојчевски Давид- СПЕЦИЈАЛНА награда, Стојчевски Димитриј- прва, Матеска Ана- прва, Петреска Анастасија- прва.

ТРЕТИ клас:Димоска Јована-прва, Петкоски Николче- прва, Блажевска Јана- прва.

ЧЕТВРТИ клас:Димовски Ѓорѓи-СПЕЦИЈАЛНА награда, Јагуриноски Михаил- прва, Богоевска Емилија- прва, Трсунова Ана- втора.

2. Претходно нејзините ученици постигнаа врвни резултати на Меѓународниот натпревар по солфеж во Марибор, Словенија и освоија:4 први награди и 1 втора награда.

 

II клас :Димитриј Стојчевски – прва награда, Давид Стојчевски – прва награда.

III клас:Јована Димоска – прва награда, Јана Блажевска – прва награда.

IV клас:Емилија Богоевска – втора награда.

„ Оваа година повторно имавме можност да го претставиме нашето училиште во најдобро светло на Меѓународниот натпревар по солфеж во Марибор, Словенија како и на натпреварот „Михајло Николовски“. На натпреварот во Словенија учениците имаа мелодиска, ритмичка и парлато  вежба.Тие се далеку потешки вежби одколку на Државниот натпревар Скопје. За да можеме да се пријавиме на овие натпревари, дополнително работевме,но кога постои мотивација, упорност и желба за работа од страна на учениците,јас сум секогаш тука за нив. Мене посебно, ми значат овие награди и успеси, ми претставува многу голема радост“, ни изјави професорката Гордана Трајковска и додаде: „На крајот на годината токму натпреварите ни се доказ да видиме до каде сме и колку повеќе сме можеле да постигниме“.

Натпреварот „Михајло Николовски“ го доби своето име по истакнатиот македонски композитор, кој за својот опус и општествена дејност бил наградуван со многубројни награди и признанија.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Related Articles