Home » Претставата „Нема струја за електричниот стол“ на Пројковски го затвора 24.издание на Фестивалот на монодрама

Претставата „Нема струја за електричниот стол“ на Пројковски го затвора 24.издание на Фестивалот на монодрама

by culturalchat

Претставата „Нема струја за електричниот стол“ на театарот „Јордан Х. К. Џинот – Велес, во режија на Дејан Пројковски, во чест на наградените на Фестивалот на монодрама во Битола, ќе биде изведена на сцената на Битолскиот театар.

Се работи за дело на современиот бугарски писател Александар Секулов. Во оваа црна комедија, изведена во дуодрамски формат, иновативниот сценски јазик на Пројковски е изграден во колизија меѓу актерската игра на сцената и користењето на филмскиот кадар во функција на сценското дејство.

За режисерот Пројковски, претставата зборува на еден современ сценски јазик, со многу технологија, анимација, видео. Таа е специфична во изразот и претставува спој помеѓу театарот и филмот.

Улогите во претставата ги толкуваат Васил Зафирчев, како Осудениот на смрт и Исидор Јованоски како Леонард. Покрај режисерот Пројковски, зад претставата стојат Сашо Димоски како драматург, Филип Коруновски како автор на сценскиот дизајн и на плакатот за претставата и како коавтор на видеодизајнот и анимациите заедно со Борче Конзулов. Музиката за претставата и нејзината изведба во живо се на Сашко Костов, а камерите во претставата се на Данчо Стефков и на Александар Костов.

Инаку, по успехот на претставата „Инферно“, за чии изведби и натаму се бара билет повеќе, ова е втора соработка на Пројковски со Велешкиот театар.

„Приказната е сместена среде апокалиптична околност во која се поместени двата лика – оној што е осуден на смрт со електричен стол и оној што треба да ја изврши осудата. Дијалогот пласира луцидна, иронична и саркастична приказна, која низ мултинаративен систем генерира уникатно сценско доживување. Овој мултимедијален проект има цел да ги преиспита границите меѓу сценското дејство, филмскиот израз и видеоанимацијата преку постојаното претопување на различните медиуми во единството на театарската претстава“, посочуваат од Велешкиот театар.

24. издание на Фестивалот на монодрама во Битола се отвори на 12 -ти мај со претставата „Жени во собрание“, на  НУ. Театар Комедија – Скопје, во режија на Ќендрим Ријани. Во текот на фестивалот кој оваа година се одржуваше под мотото „Да се биде“, беа изведени 13 претстави во конкуренција и 2 надвор од конкуренција, од Црна Гора, Естонија, Косово, Израел, Србија, Монголија, Италија, Шпанија, Хрватска, и три од Македонија.

Пројковски, кој е еден од најуспешните режисери во регионот, ја потпишува режијата и на претставите „Ана Карењина“ и „Ричард Трети“ во Нови Сад, „Дервишот и смртта“ во Бања Лука, „Браќа Карамазови“ во Софија, „Орестија“ во Сплит, „Ромео и Јулија“ во Истанбул, „Опасни врски“ во Санкт Петербург и многу други.

Со претставите  „Ричард трети“ и „Ана Карењина“, Пројковски е дел од 10.издание на Светската театарската олимпијада која оваа година се одржува во Унгарија.

 

 

 

 

 

Related Articles