Home » Се одржа работилницата „Одбери ја својата професија“ во Битола

Се одржа работилницата „Одбери ја својата професија“ во Битола

by culturalchat
Во организација на НУУБ „Св.Климент Охридски“ – Битола, ООУ „Коле Канински“ – Битола и Ротари клубот „Широк Сокак“ – Битола, се одржа работилница на тема „Одбери ја својата професија“.
Учениците од 9 одделение имаа можност да  слушнат за различните професии од говорниците: говорници:
– Билјана Петровиќ – биотехнолог,
– Ѓорѓи Мијалчев – информатичар,
– Лидија Павловска – одделенски наставник,
– Маргарита Камбовска – доктор, педијатар,
– Марта Соклевска – администратор за човечки ресурси,
– Светлана Глигоровска – педагог,
– Билјана Врчал Ванчевска – стоматолог.
Тие предложија и некои чекори што можат учениците да ги превземат, со цел да им помогнат да ја одредат нивната идна професија:
– Идентификувајте ги вашите интереси и страсти. Размислете што уживате да правите и кои теми или области ви се интересни,
– Размислете за вашите вештини и силни страни. Размислете за работите во кои сте добри и областите каде што се истакнувате,
– Истражувајте ги потенцијалните кариери. Погледнете во различни работни места и кариери кои се усогласени со вашите интереси и вештини,
– Побарајте совет од  училишниот педагог и психолог, професионалци, кариерните центри. Разговарајте со луѓе кои работат во областите за кои сте заинтересирани за да добиете увид во нивната секојдневна работа и потребните квалификации,
– Добијте искуство преку волонтерство. Ова ќе ви помогне подобро да ги разберете различните кариери и да видите дали тие се погодни за вас.
На крај на настанот се истакна дека сепак изборот на кариера е процес  и во ред е да се  одвои време за да се истражат различни опции и да се открие што е најдобро за учениците, како и тоа колку значи да си го насочиме сонот кон она што ние го сакаме,  а не што ни велат останатите.
„Им благодариме на директорката Дијана Толевска Христовска,  Советот на родители при училиштето ООУ „Коле Канински“- Битола  и   на претседателката Марија Наумовска за иницијативата  за соработка со нашата библиотека. Активноста е во рамки на потпишаниот меморандум за соработка“, истакнуваат од библиотеката.
 Модератор на настанот беше м-р Фатма Бајрам Аземовска,
раководител од областа на Развој на библиотекарството, меѓународна соработка, маркетинг и односи со јавноста.

Related Articles