Home » Се е подготвено за 8.издание на фестивалот „Скопје синема сити“

Се е подготвено за 8.издание на фестивалот „Скопје синема сити“

by culturalchat

Осмото издание на фестивалот за музички документарни филмови „Скопје синема сити“ ќе се отвори на 29 јуни (20 ч), во галеријата на КИЦ, со изложба српскиот рок фотограф Немања Ѓорѓевиќ. Изложбата е насловена “They Long for the Light of Your Touch“ и е комплетно посветена на годинешниот лауреат на фестивалот, Ник Кејв, кој ќе добие признание за животно дело.

Токму славниот музичар, пејач, поет, изведувач е артист во фокус оваа година на фестивалот.

 Сите проекции се одвиваат во Кинотека на Македонија – Кино „Мирно лето“ .
Па така на 30.06.ќе се прикаже: НИК КЕЈВ: 20.000 денови на земјата од 20 часот .
Програмата продолжува со:
01.07.2022 – СРБИЈА ВО ФОКУС:
–  „Победници су досадни“ – режија: Оливера Милетиќ / 30 минути
20:00 часот ,
–  „Најважнији дечко на свету“ – режија: Теа Лукац / 75 минути
20:30 часот ,
–  „Сужени снови“ – режија: Игор Чоко /26 минути /
⏰ 21:45 часот,
–  „Викторија“ – режија: Мина Петровиќ / 52 минути /
22:15 часот .
02.07.2022 – ДВА ИНЗВОНДРЕДНИ ДОКУМЕНТАРНИ ФИЛМОВИ КОИ НЕ СЕ ПРОПУШТААТ
-“Ella Fitzgerald: Just one of those things” – режија: Лезли Вудхед / 90 минути
20:00 часот ,
–  “Ronnie Wood: Somebody up there likes me” – режија: Мајк Фигис / 82 минути
21:30 часот .
04.07.2022 – ЧЕТИРИ МАКЕДОНСКИ ДОКУМЕНТАРЦИ – ОМАЖ НА ЈАНЕ АЛТИПАРМАКОВ
– „Гето 103“ / 10 минути
20:00 часот,
-„Фолтин се јави“ / 16 минути
20:15 часот,
-„Бадмингтонс“ / 18 минути
20:35 часот,
-„Reality Оverdrive“ / 55 минути
21:00 часот .
05.07.2022 – ДВА ДОКУМЕНТАРНИ ФИЛМОВИ ЗА ЕЛЕКТРОНСКАТА МУЗИЧКА СЦЕНА
-“Sister with Transistors” – режија: Лиза Ровнер / 86 минути
20:00 часот ,
– “MobyDoc” – режија: Роберт Блавлер / 92 минути
21:30 часот .
Овогодинешната програма на фестивалот „Скопје Синема Сити“ е поддржан од Агенцијата за филм, Министерството за култура, Кинотека на Македонија, Културно Информативниот Центар, ПР агенција Навигаторс и здружението на Србите во Македонија, „Спона.“ .

Related Articles